Welkom bij Lichtraamwerk

Sinds de oprichting in 2003 maken wij uiteenlopende glas-in-loodopdrachten voor particulieren, aannemers, architecten, glaszetters, kunstenaars, kerkbesturen, monumentenbezitters en schilders. Wij laten ons continue bijscholen en proberen te innoveren waar het kan. Gedrevenheid en vakmanschap kenmerkt onze glas-in-loodzetterij die inmiddels voorbij het 2-dimensionale vlak gaat.

Glasatelier Lichtraamwerk

Een samensmelting van uitersten, zo laten wij ons het best omschrijven. Aan de ene kant van het spectrum gedegen vakmanschap, een ruime ervaring en academische, kunsthistorische kennis. En aan de andere kant speelse creativiteit die openstaat voor allerlei uiteenlopende wensen en ideeën van onze klant.

Ons glasatelier is ontstaan vanuit een specifiek doel: de unieke visie van opdrachtgevers weerspiegelen door middel van kleuren, lijnen en lichtinval. Goede communicatie is daarbij essentieel. Daarom betrekken we de klanten bij het gehele proces; vanaf het eerste gesprek en de ontwerpideeën, de glas- en kleurkeuzes tot de uiteindelijke montage aan toe. Op deze manier is allerlei uniek en kunstzinnig werk ontstaan.

Het behoud van glaspanelen in monumentale architectuur is een andere pijler van ons atelier. Bij de restauratie van glas in lood is het streven tweeledig. Ten eerste is dat conservatie; het originele materiaal wordt zoveel mogelijk behouden. Het tweede doel is het herstellen van het oorspronkelijke ontwerp en niet van andere restauraties, op voorwaarde dat het eindresultaat duurzaam en kwalitatief hoogstaand is.

Wij beschikken niet alleen over een flinke dosis creativiteit, maar hebben ook veel kennis in huis over: ontwerpstijlen, glas-in-loodpatronen, uitvoeringstechnieken, kunstgeschiedenis, materialen en montage- en restauratiemogelijkheden. Met ons glasatelier kunt u kortom alle kanten op. Neem vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

 

Glas in Lood ontwerp - Lichtraamwerk

Ontwerp - Wij ontwerpen in nauwe samenwerking met opdrachtgevers. De start is een ontwerpschets die digitaal wordt overlegd. Na de bespreking, waarin kleurkeuzes en stijl aan bod komen, kunnen wijzigingen worden doorgevoerd. Hierna volgt een tweede ontwerp of het in gang zetten van de realisatie van het raam. Opdrachtgevers zijn altijd van harte welkom in ons atelier om de werkzaamheden te volgen.

We hebben een grote verzameling abstracte, figuratieve en traditionele glas-in-lood-patronen in allerlei stijlen zoals: art nouveau, art deco, de stijl (Mondriaan), Amsterdamse -, Bergense -, Haagse school en het modernisme. Ook eigen ontwerpen met thema of voorstelling naar keuze behoren altijd tot de mogelijkheid.

Glas in lood raam - Lichtraamwerk

Uitvoering - Om ontwerpen zo goed mogelijk te kunnen realiseren, hebben wij keuze uit een ruim assortiment aan mondgeblazen en machinaal vervaardigde glassoorten en -kleuren. Verschillende vlakglastechnieken, zoals brandschilderen en zandstralen, kunnen in een ontwerp gecombineerd worden. Ook de renovatie van glas in lood en het inbouwen in isolatieglas zijn mogelijk.

Glas in lood leent zich voor verschillende toepassingen. Naast gehele ramen, hebben wij ervaring met het creëren van onder meer: glas-in-looddeuren, bovenlichten, erkers, serres, koepels, lichtstraten, raamhangers, voorzetramen, lampen en lantaarns.

Restauratie glas in lood - Lichtraamwerk

Restauratie - Vakkundig gemaakte glas-in-loodramen kunnen historische bouwwerken eeuwenlang sieren. Weersomstandigheden en vogelpoep laten na verloop van tijd echter sporen achter zoals: aanslag, gaatjes en breuken in het glas, oxidatie en loodbreuken. Hierdoor wordt de stabiliteit van de vensters aangetast. Restauratie is dan een uitkomst.

Dankzij de opleiding restauratie en conservatie van gebrandschilderd glas in lood, heeft 1 van onze glazeniers (Marije Wolfswinkel) veel ervaring met het restaureren van glas-in-loodramen. De glazenier werkte aan vensters van kloosters, kerken, herenhuizen, boerderijen, monumenten en ander historisch erfgoed.

Montage glas in lood - Lichtraamwerk

Montage - Het plaatsen van de glas-in-loodramen behoort tot de werkzaamheden van ons. Binnen de regio verzorgt dit atelier ook de montage van glaspanelen, voorzetbeglazing of monumentale beglazing. Ook zetten wij glas in lood in dubbel glas.

In het kort kunt u bij Lichtraamwerk terecht voor:

• Nieuwe glas-in-loodramen in model en kleur naar wens

• Renovatie van glas-in-loodramen en inbouw in isolatieglas

• Gebrandschilderd glas

• Reparaties van gebroken glas en lampen

• Decoratieve glazen achterwanden of deuren

• Restauratieprojecten

• Advies over restauratie en voorzetbeglazing

De glasbewerkingstechnieken van Lichtraamwerk

In ons atelier beheersen we naast glas in lood ook nog andere glasbewerkingstechnieken zoals: brandschilderen, zandstralen, glasappliqué, glasfusen en slumpen. Deze technieken kunnen met elkaar worden gecombineerd. Zo kan een glas-in-loodraam een moderne uitstraling krijgen dankzij gezandstraald glas. Iedere techniek geeft een bepaald effect. Gebrandschilderd glas bijvoorbeeld kan zeer gedetailleerde afbeeldingen op het glas maken, glasfusen kan het raam een 3- dimensionaal effect geven. 

Glasschade aan uw glas-in-loodraam wordt ook door de glasverzekering gedekt.

Er bestaat gemeentelijke subsidie voor het opknappen van glas in lood aan gevels.

Lichtraamwerk verzorgt de volledige demontage en installatie van uw glas in lood
binnen de regio Noord-Holland.

Wist u dat?