Nieuwe projecten, markten en exposities.

U kunt hier nieuws over bijzondere projecten vinden uitgevoerd door ons bedrijf. Wij doen ook regelmatig open dagen, exposities of staan op kunst- en ambachtmarkten.

Het laatste nieuws van Lichtraamwerk

Verhuizing atelier

Sinds januari 2023 is het atelier Lichtraamwerk verhuist naar de Mossel 23.

Nu veel meer daglicht, ruimte en tafels voor nog meer kwaliteit, efficientie en comfort tijdens het werken :)

Joost Swarte Oosterkerk Lichtraamwerk

17-12-2021

Over vloed in Hoorn - Ontwerp: Joost Swarte en uitvoering LRW

Recent opgeleverd

"Swarte werkte samen met Marije Wolfswinkel van glasatelier Lichtraamwerk in Noord-Scharwoude, die in de uitvoering werd geassisteerd door Nataliya Vladychko uit Hoorn en atelier Schmit in Haarlem. Er zit volgens Wolfswinkel zeker duizend uur werk in, alleen al 280 uur voor het monteren." Bron: NHD 18 december 2021.

Artikel Oud Hoorn

Gecertificeerd volgens de URL en de BRL van stichting ERM

Geheel volgens de URL4002 en de BRL4000 van de stichting ERM, is Marije Wolfswinkel van Glasatelier Lichtraamwerk begin 2021 ERM-gecertificeerd.

Een ERM-uitvoeringsrichtlijn bevat de technische afspraken, de juridische en de procedurele aspecten van het werk aan monumenten. De uitvoeringsrichtlijn beschrijft hoe een bepaald deel van het werk aan een monument het beste uitgevoerd kan worden; met de uitvoeringstechnieken en methoden die historisch verantwoord zijn en tegelijk aansluiten op moderne techniek. Zij houden rekening met de wettelijke eisen en de wensen op het gebied van comfort en duurzaamheid. De uitvoeringsrichtlijnen bevatten ook de technische specificaties van materialen, gebruik van producten, verbindingen etc.

Hieronder ziet u een filmpje waar het belang van verantwoorde restauratie aan de orde komt:

medio 2021

Glas in lood verwacht in Oosterkerk, met ontwerp van Joost Swarte en uitvoering atelier LRW

Na de gift van de onbekend gebleven Hoornse ondernemersfamilie, waardoor het bestuur van de stichting in staat was het gebrandschilderde glas-in-loodraam ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ in 2016 (uitvoering in ons atelier en ontwerp van Peter Dorleijn) te laten maken, is het nu de familie Van Doorn die een compleet dubbel raam aan de Oosterkerk schenkt.

Striptekenaar Joost Swarte ontwerpt het nieuwe glas-in-loodraam voor de Oosterkerk in Hoorn. Glas-in-loodspecialist Marije Wolfswinkel heeft er zeker drie maanden werk aan met haar atelier, maar moet verder nog zo veel mogelijk geheimhouden.  

Lees meer:

Glas-in-lood restauratie noordtransept Grote Sint Laurenskerk gestart

Ramen noordtransept Grote Sint Laurenskerk

Op het atelier zijn we met 5 'man' sterk glas-in-lood aan het restaureren voor de ramen van het noordtransept van de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar. Een mooie klus welke in opdracht van Pronk Restauratie te Warmenhuizen.

Grote Sint Laurenskerk onderhoud glas-in-lood

Ramen zuidtransept Grote Sint Laurenskerk

Het onderhoud aan de vijf glas-in-loodvensters in het zuidtransept van de Grote Sint Laurenskerk zit erop. In november konden de hoge steigers zowel aan de binnen- als de buitenzijde van de kerk worden afgebroken.

De ramen moesten worden aangepakt omdat een deel van de natuursteen sterk verweerde. Om dit te kunnen vervangen, werden alle glas-in-loodpanelen uitgenomen en opnieuw verlood. Vanaf de binnensteigers ging vooral veel werk zitten in het blootleggen en conserveren van de roestende delen van de kettingankers die dwars door de ramen lopen.

Naar verwachting zullen deze vijf vensters de eerstkomende halve eeuw geen groot onderhoud meer vragen.

Bron

Oosterkerk Roosvenster onthulling

8 november 2019

Feestelijke onthulling nieuw Roosvenster

in 2018 ontwierp Lichtraamwerk voor de Oosterkerk een nieuw Roosvenster, geinspireerd op de geschiedenis van de stad en de kerk van de schippers. Deze zomer hebben wij de nieuwe ramen geplaatst tijdens een grote restauratie aan de kerkwanden en gevel.

As 8 november 2019 zal het blauwe doek vallen en het nieuwe venster de kerk opnieuw kleur geven.

restauratie glas-in-lood ramen Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

maart 2019

Voorbereidingen gestart restauratie glas-in-lood ramen Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

De opdracht om de glas-in-lood ramen van het zuidtransept van de Grote Sint Laurenskerk te restaureren is gegund aan Glasatelier Lichtraamwerk. Vele weken voorbereiding zullen hieraan vooraf gaan.

Kunstroute Langedijk

9+10 juni 2019

Lichtraamwerk doet mee in de route van de Langedijkse kunsten...

Dit jaar doen zo'n 80 kunstenaars mee met de Kunstroute Langedijk 2019. Verspreid over diverse lokaties in de gemeente zijn er weer diverse kunstdisciplines te zien: schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, fotografie, installaties, glaskunst, zang en literatuur. 

 

Voor meer informatie zie: https://www.lieflangedijk.nl/pg-25121-7-111576/pagina/kunstroute_langedijk.html

Open dag glas in lood en meubelmaken

.

demonstraties en expositie meubelmakerij en glas in lood

Open Dag de Mossel 23c op as zaterdag 17 November 2018

Vanaf 10 uur kunt u bij ons binnenlopen voor demonstraties glas-in-loodzetten, brandschilderen en zandstralen. Ook zullen er diverse houtbewerkingsmachines en - technieken te zien zijn.

Tijdens de open dag zullen Marije Wolfswinkel en Erik Kruithof alle vragen die u over hout of glas heeft beantwoorden.

Meubelmakerij Kruithof bestaat 10 jaar en we vieren dat met wat lekkers bij de koffie!

Wij sluiten weer om 16 uur.

Kom kijken bij LRW met de Kunstroute op 4 en 5 juni 2017 van 12 uur tot 17 uur!

Na 10 jaar is er weer een kunstroute in Langedijk! Meer dan 80 kunstenaars en een aantal instellingen openen dit Pinksterweekend hun deuren voor het publiek.

Verspreid over heel Langedijk zijn diverse kunstdisciplines te zien: schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, fotografie, installaties, glaskunst, zang en literatuur. 

Lichtraamwerk doet ook mee samen met Meubelmakerij Kruithof . U bent van harte welkom voor een kopje koffie vanaf 12 uur in de middag!

Voor informatie over de locaties en de kunstenaars kijk op de website van Lief Langedijk.

Raam Oosterkerk genomineerd voor de GlasAward 2016

Gebrandschilderd glas in lood Oosterkerk op de nominatie voor GlasAward

De nominaties voor de Glas Award, de prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas, zijn bekend.

Zes projecten zijn genomineerd (in alfabetische volgorde):

  • Crystal Houses, ABT
  • Entreegebouw Van Gogh Museum, Octatube
  • Gevel Gebouw 026, Glassolutions Saint-Gobain
  • Glas-in-loodraam Oosterkerk, Lichtraamwerk
  • ‘Schijn-zwembad’ Museum Voorlinden, Glasimpex
  • Serre Kasteel Ruurlo, ABT

De uitreiking van de tweejaarlijkse prijs is op woensdag 9 november tijdens de SGA Vakdagen in de Evenementenhal Gorinchem. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, reikt de prijzen uit. De ontvangst is om 16.00 uur.

Meer informatie vind u hier >>

Demonstratie brandschilderen festival Ambacht in Beeld

Ambacht in Beeld

de Hallen Amsterdam zaterdag 24 en zondag 25 sept van 11:00 tot 17:00 uur

Het Ambacht in Beeld Festival is hét festival over ambacht. Drie dagen lang staat het pure vakmanschap centraal met internationale documentaires, workshops, lezingen, demonstraties, debatten, masterclasses en performances.

Het festival is gratis te bezoeken en tegen betalingen kunt u workshops bijwonen.

Een demonstratie brandschilderen zal gegeven worden op zaterdag en zondag door leden van de Ondernemervereniging van Glazeniers.

Locatie: de Passage

Toegang: gratis

10e Ambachts- en kunstmarkt 2016 in Oudkarspel

10e Ambacht en kunstmarkt 2016

Zondag 12 juni 2016 (10:00-17:00)

Op de markt kunt u vele verschillende soorten kunst bewonderen en zelfs kopen mocht u iets moois gevonden hebben. Verder zijn er ambachtslieden die hun ambacht ter plekke demonstreren.

Entree gratis!

Met live muziek van de Lady & de Vagebond

Adres: Ambachtsdijk 59 te Oudkarspel

http://www.ambachtskunstmarkt.nl/

Maritiem raam gebrandschilderd glas in lood voor de Oosterkerk te Hoorn

11 maart 2016

Afgelopen 11 maart 2016 is het nieuwe gebrandschilderde raam van de Oosterkerk in Hoorn, waar ik een jaar lang aan heb gewerkt dan eindelijk onthuld. Aanleiding voor het aanbrengen van een nieuw raam in het koor van de kerk, die vroeger vooral door vissers en schippers werd bezocht, is het feit dat 400 jaar geleden Kaap Hoorn werd ontdekt.

Daarnaast had het stichtingsbestuur van de Oosterkerk al lang de wens om met een nieuw raam het visuele evenwicht in het koor te herstellen. Een significante gift van een de Oosterkerk goed gezinde Hoornse ondernemer maakt de realisering van het raam nu mogelijk.

 

Feestelijke open dag aan De Mossel 23-C Noord-Scharwoude

16 januari 2016

Op zaterdag 16 januari 2016 organiseert Lichtraamwerk een feestelijke ambachtelijke open dag in het atelier aan de Mossel 23c. In samenwerking met Meubelmakerij Kruithof openen wij onze deuren voor het belangstellende publiek van 10.00 tot 16.00 uur.

Ons feestelijke aanbod:
• 12,5 jarig jubileum Lichtraamwerk
• Demonstraties
• Tentoonstelling van werken
• Nieuwjaarshapje en drankje
• Live muziek
• Verloting raamhanger (check hiervoor onze website)